Univerzijade nede

V slovenski politiki je nenormalno veliko nizkih udarcev. Včeraj sem v Kekovem filmu Gola resnica slišal oceno, s katero bi se kar strinjal, da je le 10-20% informacij v medijih resničnih. Ostalo je uglavnem nakladanje, ali celo lobiranje. Lobirajo društva, tajkuni, politične stranke. Če se temu upreš, te bodo zmeli ali celo stolkli.

Po drugi strani pa si lahko privoščiš odkrito populistično izjavo (takšno kot je tale moja potencirana izjava o novih hotelih za univerziado v Mariboru), a se nihče ne bo obregnil.

Takšne politika ni v interesu slovenske javnosti. Jaz koren tega zla vidim v pomanjkanju notranje demokracije v vseh slovenskih strankah. Pred borbo za demokracijo pridejo novinarji, ki popišejo probleme in mobilizirajo javnost. Zato sem ponosen na poskuse detabuiziranja “PR odnosov v strankah” oziroma pometanju notranjih problemov pod preprogo oziroma pranju umazanega perila v javnosti. Zaresovci se javno zagrabimo za kravatlc. Ob koncu finančne in nastopu gospodarske krize bo tega samo še več. Ne samo pri nas, tudi v ostalih strankah. Le da za ostale slovenske stranke zaenkrat slišimo samo govorice in zvemo kaj več šele, ko s piskra odnese pokrov. Vseeno upam, da smo zasejali novopolitični veter, ki bo žel vihar, saj se brez transparentnih, jasnih in poštenih odnosov ne moremo lotili problema napovedanega v naslovu tegale prostega spisa.

In ta problem je sebičnost. Nebrzdana sebičnost “greed is good” je povzročila sedanjo finančno krizo in sedanja kriza jo mora pokopati, ali pa bomo isto zgodovino še za časa mojega življenja doživeli še enkrat.

Kako to konkretno izgleda v primeru že zelo razgaljene mariborske univerziade? Univerziada bo Mariboru prinesla nova začasna delovna mesta (resda uglavnem za Bosance ;-) ) v gradbeništu, povečala turistične kapacitete v zasebnem sektorju, zgradila kakšno cesto in obvoznico ter nam naprtila v vzdrževanje odvečne športne objekte. Malo sem grob, a športni objekti bodo danes, ko večino Mariborčanov skrbijo samo še položnice, samevali. Še kar nekaj časa.

In kakšna je racionalna reakcija mariborske politike? Sebična. Mama Kura, kupi mi igrače, ki jih ne potrebujem. In kupi mi še več. Bolje je imeti viška igrač kot pa nič. (“Od viška ne boli glava.”)  Ja, vsi vemo, da praktično vse ostale turistične destinacije v Sloveniji hotele potrebujejo bolj kot mi, a zakaj jih ne bi dobili mariborski tajkuni (ki navijajo za NK Maribor in bodo od profita dali kaj bek nazaj mestu). Vemo, da je za študentske domove največja stiska na Primorskem, a zakaj ne bi zgrabili to priložnost, da jih zgradijo nam. (Tukaj pljuvam sam sebi v obraz. Tej konkretni sebičnosti se nisem niti sam nikoli odpovedal in jo sistematično javno zagovarjam.)  Vsi se strinjamo, da je Planica ponos Slovenije, a naj kar propade. Bodo vsi hodili skakati k nam na našo “letalnico”. (Vse kar nese več kot 10 metrov je v mestu, ki praktično meji na Prekmurje, za moje pojme letalnica.) In ceste? Zakaj bi se človek pri zdravi pameti branil, da cela Slovenija zateguje pas, da se meni naredi par novih obvoznic, ki bodo še bolj polprazne od našega štajerskega dela avtoceste. (A je Igor rekel nekaj proti obvoznici okoli Maribora? Proti avtocestam?!?  Hitro nehajmo brati, kaj naklada tale čudak. ;-) )

In zakaj ne bi bili sebični? Vsi so. A je Lahovnik rešil STS? Ni. Celo v  bližnji Unior ga (kolikor vem) ni bilo. Na veliko razlaga le, da je njegovo Gorenje “too big to fall”.

Ne, samo hecam se. Mislim, da ni sebično biti sebičen. Pred dvajsetimi leti sem poslušal, da 20% svetovnega prebivalstva ima v lasti 80% vseh dobrin. Dobro leto nazaj sem slišal, da se je to razmerje popravilo na 10:90. Tako večina Mariborčanov ve, da sami ne bodo imeli nič od objektov za Univerziado. Vse bo pobralo tistih 10% Mariborčanov… Zato ni neke zagretosti za branjenje mariborskega ponosa in univerziade, ki je že nekaj časa praktično v prostem padcu in je očitno nede.

Z malo sreče bomo razbili to kleptokratsko razumevanje politike. Tu ne mislim na tisto ožjo kleptokracijo, ko politik krade zase in skupaj s svojim zaledjem za svoje lobiste, pač pa na brezsramno krajo za svoje mesto. Na ta tip kraje je skoraj vsak slovenski politik ponosen. Ne reče se ukradel. Po katoliško se temu reče, da si si nekaj izboril za svoje mesto.

Še enkrat. Ta sebičnost ni pametna. Sedanja finančna kriza je priložnost, da z njo presekamo. Jaz bi imel univerziado v Mariboru (njen bolj rentabilni del) in nič me ne moti, da se kompletna evropska sredstva za vzhodno kohezijsko regijo porabijo v Mariboru. Ampak vem, da potem ne bom dobil pomoči za mariborsko industrijo, ko že obstoječa podjetja z utečeno proizvodnjo začnejo padati, saj tudi drugi Slovenci ne bodo imeli nič proti, da se s podjetniškimi inkubatorji za ta denar eksperimentira pri njih.  Mogoče pa vendarle kaj zraste…

Bomo to prakso presekali? 90:10 stavim, da bomo.

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Univerzijade nede”

 1. blitz blitz  pravi:

  Tale univerziada je en blef mojih totih ali trotih zemljakov. Za začetek naj se določijo, ali hočejo univerziado ali biti evropska kulturna prestolnica. Jaz sem odločno za drugo, še zlasti, ker Maribor že premore sposobnega managerja takih prireditev.

  Kot kulturna prestolnica bo gotovo postal bolj prepoznaven tudi v krogih, v katerih ga doslej niso poznali. Tako kot Graz. Zaradi univerziade pa ne bo Maribora na novo spoznal nihče relevanten. Vsi (in resno mislim VSI) moji avstrijski in nemški znanci Maribor dobro poznajo in to zaradi Zlate lisice. Zlata lisica je tekma svetovnega pokala in je na lestvici atraktivnosti nekaj stopenj nad univerziado, torej s slednjo ne bomo veliko pridobili.

  Zdi se pač, da se gresta naši vrla šerifa Zoki in Kangler, kateri bo več nepotrebnih investicij skozi spravil. Plačal bi pa itak narod.

 2. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Blitz, ti se samo delaš, da nisi volil Zaresa. ;-)

 3. blitz blitz  pravi:

  Ne, jaz sem samo žlahtna desnica.

 4. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Take najbolj potrebujemo. Samo, da so za novo politiko. Barva sploh ni tako zelo bistvena.

 5. osebni stečaj  pravi:

  Ja no ,.. sej res !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !