Ženske kvote

Na olimpijskih igrah moški in ženske ne tekmujejo skupaj. Zakaj? Večina olimpijskih športov je izrazito moških. Zahtevajo fizično moč ali eksplozivnost. Če bi tekmovali skupaj, bi vse medalje pobrali moški. Kar ne bi bilo pošteno, saj pri atletih ne občudujemo bicepse in tricepse, pač pa vztrajnost, dolgoletni trening in odrekanje ter voljo. In te kvalitete so dokaj enakomerno posejane.

Podobno bi moralo biti v politiki. V našem parlamentu praktično ni žensk. Zakaj? Volivci volijo tiste kandidate, za katere verjamejo, da so bolj sposobni preglasiti ostale in vsiliti svojo voljo celemu parlamentu. Med enako kvalitetnim moškim in žensko, bo večina volivcev avtomatično izbrala moškega.

Takšno izkušnjo sem imel tudi v našem bloku. Ko sem odstopil z mesta predstavnika vhoda, sem predlagal na moje mesto tri ženske. Nobena ni hotela prevzeti odgovornosti in tudi vse tri skupaj so zahtevale, da bo predstavnik moški. Ker ga bodo upoštevali, ko bo delal red…

Recimo, da Mariborčani izvolimo le ženske, Ljubljančani pa le moške. Ali s tem tvegamo, da se bo avtocestni prstan gradil le okoli Ljubljane, okoli Maribora pa ne? Da bodo moški poslanci uspeli bojevito uveljaviti tudi svoje lokalne interese, ženske pa bodo bolj naklonjene dogovoru?

Naj se torej potolažimo, da bodo v slovenskem parlamentu pretežno moški? Mislim, da ne. Upam, da se vsi strinjamo, da bi bilo veliko lepše, če bi tako kot na Finskem tudi pri nas bilo pol poslancev in pol poslank. Potem Kacin Dela ne bi uporabljal kot orožje, pač pa bi ga bral. Rupar si ne bi upal stresati kretenizme, ker bi se socialno izoliral.

Psihologi pravijo, da so mešani kolektivi veliko uspešnejši. V izključno ženskih kolektivih je praviloma preveč opravljanja, v izključno moških pa preveč hršenja. Najbolje je in najbolj pošteno je, če bi bilo razmerje pol pol. Toda, kako to doseči, če teorija iger pravi, da je bolje staviti na močnejšega? Enostavno. Po sovjetsko – z dekretom. V naprej predpišimo, naj bo v parlamentu pol sedežev rezerviranih za ženske in pol za moške. Vsaka volivka in vsak volivec naj v svojem okraju volita po dva predstavnika v parlament: eno žensko in enega moškega. Z dveh list. Verjetno bo na obeh listah obkrožil isto stranko, ni pa nujno.

Tako rešimo nerešljiv problem teorije iger, ki razloži, zakaj se vse države oborožujejo, čeprav bi nam bilo bolje, če bi se vsi razorožili. Matematični model oceni vse štiri izide nekako takole. Če se jaz in nasprotnik oba oboroživa, oba izgubljava po 1000 milijard. Če se nobeden ne oboroži, nobeden nič ne izgubi. Če se on oboroži, jaz pa ne, on pridobi 2000 milijard, jaz pa izgubim neskončno (izgubim svobodo, izgubim lastnino, izgubim vse). In simetrično, če se oborožim samo jaz. To očitno ni igra z ničelno vsoto, kjer jaz izgubim natanko toliko, kot nasprotnik pridobi. Taki igri matematiki rečemo igra s pozitivno vsoto. In jo znamo tudi optimalno rešiti. Če ni možnih podkupnin, je najboljša strategija za oba igralca, da se oborožita. Takšna podkupninah je npr. razvojna pomoč severnega dela Italije južnemu, ki stimulira jug, da ostane v isti državi (in s tem v carinski uniji) s severnim delom. Kadar zaradi prevelike različnosti dveh kultur takšno “stransko plačilo” ni možno, je optimalno za obe državi, da imata vojaško silo v pripravljenosti pred napadi druge. No v tem klasičnem zgledu za kar najpreprostejšo igro s pozitivno (bolje bi bilo reči negativno :( ) vsoto, zamenjajmo samo “oboroži se” z “voli moškega” pa dobimo zelo dober približek za to, kar doživljamo vsaka štiri leta na volitvah.

In še glede natančne matematične formulacije izida. Slovenija je razdeljena na 88 okrožij, ki sestavljajo 8 krajevno zaokroženih volilnih enot. Izbira poslancev se optimira po dveh kriterijih. Kot prvo mora v državni zbor biti izvoljenih natanko toliko poslancev iz vsake stranke, kot to sledi iz procenta pridobljenih glasov za to stranko v celi državi. Nato pa optimiramo še po enotah, kjer je zaželjeno, da bi iz vsake enote dobili približno enako število poslancev. No ta sistem bi morali malenkost spremeniti. Slovenijo bi morali razdeliti v samo 4 enote in enote na po 11 okrožij. V vsakem okrožju bi na listi vsake stranke kandidirala po en moški in ena ženska. Vendar bi matematično to modelirali kot 22 okrožij: 11 moških in 11 ženskih. Na ta način bi končna sestava državnega zbora ne odslikovala le volilnega izida strank, pač pa bi bila skoraj uravnotežena tako regijsko kot skoraj uravnotežena po spolu.

Zavedam se, da je predlog radikalen. A nameravam biti vztrajen in tečen kot naš Zaresov Stane pri zavzemanju za njegovo varianto univerzalnega temeljnega dohodka. He he, morda bom tudi enako uspešen.

 • Share/Bookmark
 

27 odgovorov na “Ženske kvote”

 1. hope  pravi:

  A Igor, ti osebno predlagaš, da bodo zdaj sedeli po parih?
  Mogoče pa bi šlo na tak način…Samo da ženske ne bodo zdaj uporabile še kakšno močno, debelo žensko revijo. Tako bolj boli kot mali časopis…
  Lp

 2. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Ha ha. Zabavna domislica. Samo tudi na moji šoli nas je pol-pol, pa ne sedimo po parih. In tudi parlament je služba. Za poslance.

  P.S. Razmišljal sem, kako bi malim otrokom razložil, kje delam, če bi bil poslanec. Povedal bi, da delam na TV. (Malo poenostavljeno, a se ne bi zlagal, ne?)

 3. hope  pravi:

  Mogoče nočejo več sedet skupaj, ker so drugi časi…
  Ali pa je predavanje tako zanimivo, da dekleta nočejo več gledat svojih sošolcev, se vsedejo skupaj in gledajo VSE TEBE!
  Veš, v šoli ne smeš se na glas kregat, a ne da ne?
  V parlamentu pa je to že praksa…
  No, kitajci in japonci sem enkrat gledala, kako so si metali kar mikrofone v glavo, brez izjeme…

 4. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Uh, uh, uh. Kar zardevam. Torej bi zdaj moral hitro izpredavati kakšno elegantno izpeljavo, da naredim vtis in študentke zainteresiram za matematiko. Jaz pa sem še čisto počitniški. Smola pa taka. :(

 5. Luka  pravi:

  Ha :> bogi ti.

 6. hope  pravi:

  Pa kaj bi zardeval, saj nimaš 13 let. Avtoriteta (pred učitlom in profesorjem vsi trepetajo) in znanje, sproščenost (kdo pa pravi da se moraš počutit kot v rudniku?), pa se boš imel lepo.
  Te razumem, v matematiki je računanje.
  Lp

 7. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Hope, jaz sem zardeval še veliko pozneje. Celo puberteto. In še malo čez.

  Edino na vajah je drugače. Če sem koliko toliko pripravljen v šoli, sem izredno samozavesten.

  In danes sem še posebej dobre volje, ker je nek študent zelo hitro zagovoril vse svoje obveznosti. Kako lepo je delati s študenti, kadar pridejo pripravljeni.

 8. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Hojla, Luka. :-)

 9. nevenka nevenka  pravi:

  Joj, komaj čakam, da postanem predsednica naše vlade ;-)
  Hecam se. Saj ne. Imam že tako veliko dela. Okoli tega zajca tiči grm, najbrž za večino žensk.

 10. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Absolutno se strinjam s teboj, Nevenka. In tudi, če bi na moj način izvolili v parlament polovico žensk, bi si one najbrž izvolile predsednika…

  Zato je smiselno spremembe uvajati postopoma, I guess.

 11. lili  pravi:

  Bravo Igor!

  Ženske v paralament, seveda. Pa še kje drugje seveda.
  Žal pri nas ni tako.
  Morda so si tudi same krive, kar izhaja iz tradicionalne vloge in pojmovanja ženske pri nas. Upam, da se bo v prihodnje vsaj malo spremenilo glede na način življenja in ustvarjanja v sodobni družbi. Se ti ne zdi? Kakšno je tvoje mnenje?

 12. Igor Đukanović  pravi:

  Lili, moj prvi “šef” v prvi službi je bila ženska – zdaj že upokojena profesorica. Takrat sem se najbolj veselil hoditi v službo. Zdaj pa mi služba vse bolj postaja rutina in sem vse manj ustvarjalen.

  Tako da ja. Gugalnica najde ravnotežje. Vprašanje je le kako. Po kateri poti? In koliko časa bomo porabili. V Sloveniji smo v vsem gradualisti. Tako da ni računati na hitro spremembo. V naslednji generaciji pa bo že bistveno drugače. (Isto vidiš, če nas primerjaš z eno generacijo pred nami. Spremembe niso majhne.)

  P.S. Skoraj bi se pozabil zahvaliti. Hvala, Lili.

 13. hope  pravi:

  Glede na to, da so odprli že nekaj časa nazaj VARNO HIŠO ZA PRETEPENE MOŠKE (od žensk) lahko z nežnejšega spola samo povemo, da smo popolno enakopravne, ne samo po jeziku, ampak zelo po fizični moči.

  Si predstavljaš Igor, da prideš v takšno hišo cel precufan od “nežnejšega spola”??? Hmmm?
  Menda imajo tudi terapijo, da ne dobijo občutka “šibkosti”…

 14. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Poznam. V Mariboru je. Dejansko ni hiša pač pa samo neka garsonjerica, ker bi v naši družbi še vedno veljalo za čudno, če bi moški pripeljal seboj še otroke. Tako otroci ostanejo doma, mož si odpočije od naporne žene in se po omenjeni terapiji ojunači, da se bo z njo pogovoril. Čeprav po mojem mnenju v takšnih primerih pomaga samo ločitev.

 15. Brane  pravi:

  Pozabljaš, da so olimpijske igre bolj zabavna kot zares uporabna disciplina, tvoj primer predsednika hišnega sveta pa ima dejanjsko vsakdanjo uporabno vrednost.

  Ti lahko glede na voljo, vztrajnost itd tja izvoliš tudi psa, vendar bi ti v takih stvareh moralo biti vodilo končni efekt. Da tja izvoliš nekoga, ki bo dosegel končni efekt, ki se od funkcije pričakuje, ne pa ker je srčkan, se pusti božat in ima po možnosti pi*ko…

 16. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Se mi je zdelo, da je nekje post, na katerega še nisem odgovoril. Tu se skriva. Glede hišnega sveta se povsem strinjam s teboj. Tam je zelo enostavno merljivo koliko člani koristimo svoji soseski. V “visoki politiki” pač ne.

  A glede žensk se ne strinjam niti malo. Si bral o mariborski varni garsonjeri za moške? Ni nujno da se ženske poslanke “dajo božat” in so srčkane… Sigurno pa vnesejo neko drugo enegijo v parlament. Resda jih lahko moški hitro preglasijo. Zato moj predlog, ki bi ženske enakomerno porazdil med različne politične stranke.

 17. Brane  pravi:

  Čim imaš “kvote” si v “svetu kolhozov in sovhozov” kjer se stvari ne dogajajo zato, ker je tako optimalno ampak ker se je nekdo zgoraj odločil,d a je tako optimalno.

  Če gre za to, da ženske ne dosegajo optimuma, ki bi ga v drugih pogojih lahko, sem vsekakor za to, da se tej skupini začasno pomaga, da se postavi na noge- kot koneckoncev katerikoli drugi skupini, ki potrebuje pomoč.

  Vendar tu mislim na pravo pomoč v obliki izobraževanja, vzgoje in usposabljanja, ne pa tamnekih “kvot”.

  V tej družbi, ki temelji na svobodi posameznika in zakonih trga, bi ljudje morali biti na mestih, za katera so se v pošteni konkurenci izborili, ne pa na takih, ki so jim bila po tem ali drugem ključu podarjena.

  Kar se “varnih garsonjer” tiče – larifari. Spol vpliva na neka biološka izhodišča in ti tako daje nek kompromis lastnosti, ki je nagnjen bolj v eno ali v drugo stran, kar pa ni nikoli absolutno in brez prekrivanja.

  Da je lahko ženska močnejša, agresivnejša, hitrejša in inteligentnejša od moškega sploh ni nobena redkost.
  Ni pa to povprečje- daleč od tega.

 18. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Brane, v mojem matematičnem modelu spol izenačim z regijsko pripadnostjo. V Sloveniji stranke nimajo enotnih list, pač pa iz vsake od osmih volilnih enot izvolimo po približno 11 kandidatov (no točneje 10-12, ker je kriterij, da zasedba parlamena mora odražati procente podpore političnim strankam pomembnejši).

 19. Brane  pravi:

  Kdo pa pravi,d a je volilni sistem tako kot je, optimalen ?

 20. hope  pravi:

  @14
  Kdo bi si mislil Igor, da boste moški šli bilokdaj v vašem vodstvenem življenju “zbirat pogum” kar bi radi povedali kar v VARNO HIŠO???!!!
  Mogoče bi terapija bila bolj uspešna, če bi bila skupaj vsaj dva moška, da se zmenita in pomenita in drug drugega opogumljata…Enega samega je ja še bolj strah če v strahu in samoti zbita pogum?!
  Lp

 21. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Hope, saj varno hišo vodi nek moški. Nadalje je v službi veliko moških, če sam preživljaš popoldneve, potem odvisno od svojih navad gotovo greš med ljudi bodisi v gostilno bodisi v kakšen športni klub in pojamraš. Res je pa problem s tistimi, ki držijo v sebi in ne znajo pojamrati in tako ne dobijo kombinacije opore in opozoril. Opore tam, kjer so žrtve, in opozoril na napake, ki jih sami delajo, pa jih ne vidijo.

 22. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Vem, Brane. Zaradi tem, ki me zanimajo, je naslov mojega bloga “provokacije…”. Ne vem, koliko provokacij je potrebnih, da ljudje začnejo o neki temi razmišljati.

 23. hope  pravi:

  Meni je pa imenitno, ko gledam v kakem ameriškem filmu, ko šefica hodi z visokimi petami, miniko in tistega, ki ima doma besedo in vsi skočijo v luft, posluša kot da bi imel pred seboj pravega kung.fu heroja. Mislim, da nam bo kar fino, ko bomo vse skupaj in poslušali in gledali in mimogrede mislim, da bo nekoč, nekdo od naših režiserjev posnel odlično dramo, film, nanizanko, da nam bo zabavno in lepo. Napredek je tudi v spremembi, ne samo ustaljenih navadah, da ima hlače samo …moški!
  In zdaj bo tako, da bo ženska glavna! Moški boste pa šli na…porodniški dopust…
  Vse lepo od hope

 24. Brane  pravi:

  Meni je pa pav fletno, ko taka baba v filmu skoči na mizo, pripleze po njej mimo vseh upravnih članov odbora do predsednika, zrajca, obdela, jo tip nabije od zadaj, nato pa jo izmenoma zasedejo še ostali člani odbora.

  Ampak to je filmska umetnost.

  V realnosti bi morali vsakega člana obravnavati po njegovih sposobnostih za dano nalogo.

  Pa če je Sharon Stone, bolgarska dvigovalka uteži polna steroidov, palček, invalid, moški ali pes zaradi mene.

 25. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Ja, Brane, vsakemu po njegovih sposobnostih. Ti si pač ponazoril sposobnosti Sharon Stone. ;-)

  Je pa res tudi, da se na olimpijskih igrah (“hitreje, višje, močneje”) merijo predvsem sposobnosti, v katerih nas ženske ne dohajajo. Večkrat je podobno pri vodilnih položajih. Preverja se sposobnost vodenja, ne pa tudi recimo ustvarjalnega reševanja konfliktov.

 26. Igor Đukanović Igor Đukanović  pravi:

  Hope, kar nekaj moških z veseljem gre na očetovski in tudi porodniški. Nekateri pa delamo v takšnih službah, da to ni preveč smiselno, ker te preveč zaustavi pri napredovanju. No, meni kljub temu ne bi bilo prav nič težko.

 27. A  pravi:

  lol naše žene

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !